ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗ

Η μακροχρόνια φθινοπωρινή μετανάστευση τελειώνει στην Αφρική. Τα πουλιά προτιμούν να περνούν τους χειμερινούς μήνες εκεί, γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στη  Βαλκανική χερσόνησο είναι πολύ σκληρές για αυτά. Στις αρχές της άνοιξης οι γύπες συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να αρχίσουν τον δρόμο της επιστροφής. Μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι Ασπροπάρηδες στην Αφρική βρίσκεται νότια της Σαχάρας, στην έρημο Σαχέλ. Εδώ, οι Ασπροπάρηδες έχουν εξοικειωθεί εντυπωσιακά με την παρουσία του ανθρώπου και μπορεί κανείς συχνά να τους δει να τρέφονται μέσα στα όρια των χωριών και των πόλεων. Κουρνιάζουν σε ομάδες συνήθως σε απότομες πλαγιές, γκρεμούς ή πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και συχνά συγκεντρώνονται σε ομάδες σε χώρους με πολλή τροφή, ιδιαίτερα σε χωματερές και σφαγεία.

wintering

 

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα πουλιά από τα Βαλκάνια περνούν τον χειμώνα τους στο Τσαντ. Οι Ασπροπάρηδες απαντώνται επίσης στην Αιθιοπία και το Σουδάν. Οι νεαροί γύπες περνούν το πρώτο έτος τους στην Αφρική, κοντά σε περιοχές με άφθονη τροφή. Επιστρέφουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους όταν φθάσουν τα 2 ή 3 έτη. Αυτό σημαίνει πως μαζί με τον χρόνο που διανύουν κατά την μετανάστευση, οι Ασπροπάρηδες περνούν τη μισή ζωή τους μακριά από τις αναπαραγωγικές περιοχές τους. Στην Αφρική, αντιμετωπίζουν μια σειρά από απειλές, όπως δηλητηρίαση, επικίνδυνα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και άμεση καταδίωξη από τον άνθρωπο. Αναμφίβολα αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωσή τους.

wintering

Photo: Ivaylo Damyanov

 

 


< Πίσω