ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

ident

Ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που απαντώνται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως «Κουκάλογο» στην Ήπειρο και ως «Τυροκόμος» στη Θεσσαλία, ενώ στη Βουλγαρία γνωστός και ως «μικρός γύπας» λόγω του μικρού του μέγεθος (άνοιγμα φτερών 180 εκατοστά και μήκος σώματος 60 εκατοστά).Τα ενήλικα πουλιά έχουν λευκό φτέρωμα με μαύρα φτερά πτήσης τα οποία έχουν χαρακτηριστικά λευκά κέντρα στο πάνω μέρος τους. Το μπροστινό μέρος του κεφαλιού είναι κίτρινο-πορτοκαλί χωρίς φτερά, ενώ στην κορυφή του κεφαλιού φέρει λευκά μυτερά φτερά που δίνουν στο πουλί τη τυπική εμβληματική εμφάνιση του. Η ουρά είναι λευκή με σφηνοειδές σχήμα. Τα νεαρά πουλιά είναι σκούρο καφέ με ανοιχτόχρωμες άκρες φτερών. Καθώς ωριμάζουν τα σκούρα χρώματα των νεαρών αντικαθίστανται σταδιακά με το χαρακτηριστικό λευκό των ενηλίκων. Το πουλί αποκτά το ενήλικο φτέρωμά του κατά το πέμπτο ή έκτο έτος. Σε πτήση μπορεί να αναγνωριστεί εσφαλμένα ως Πελαργός. Οι βασικές διαφορές μεταξύ τους είναι η σφηνοειδής ουρά και τα κοντά πόδια και λαιμός.

 


< Πίσω

Νέα επιστημονική δημοσίευση για την πρώτη τεκμηριωμένη υπόθεση θανάτωσης Ασπροπάρη εξαιτίας των παραδοσιακών πρακτικών στη Δυτική Αφρική

Νέα επιστημονική δημοσίευση για την πρώτη τεκμηριωμένη υπόθεση θανάτωσης Ασπροπάρη εξαιτίας των παραδοσιακών πρακτικών στη Δυτική Αφρική


Η Ομάδα Δράσης για την προστασία του Ασπροπάρη μεγαλώνει!

Η Ομάδα Δράσης για την προστασία του Ασπροπάρη μεγαλώνει!


Συμμετοχή του Προγράμματος LIFE "ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη" στο Συνέδριο της BirdLife "Με τα μάτια στις μεταναστευτικές διαδρομές"

Συμμετοχή του Προγράμματος LIFE